Mașinile – nelipsite din viețile noastre. Cu ele mergem la cumpărături, ele ne plimbă pe drumuri spre concedii mult-așteptate, ele ne salvează când suntem pe fugă în drum spre serviciu, sau ne poartă copiii în drum spre grădiniță ori școală.
Dar hai să-ți spun un lucru care nu e motiv de mândrie, ba te va îngrozi: știai că țara noastră este țara europeană cu cei mai mulți copii uciși în accidente rutiere?
E clar – nu suntem destul de educați în ce privește circulația rutieră, se circulă cu viteze mult prea mari, iar copiii – victime ale accidentelor rutiere, de cele mai multe ori, nu sunt asigurați corespunzător!
Da, legea este mult prea permisivă, dar nu știu dacă e de vină doar legea…
Hai să ne gândim la ceva:
Câți dintre noi ne permitem un telefon inteligent de ultimă generație?
Câți dintre noi aleg obiecte de lux sau optează pentru achiziții cu cardurile de cumpărături, în rate, pentru a-și permite diverse obiecte cu scuza că ele oferă confort și utilitate?
Cum ar fi dacă am renunța la achiziționarea ultimului model de telefon și am alege să-i luăm copilului mic un scaun auto testat, care să-i ofere și confort, dar și siguranță, pe timpul cât acesta se află în mașină?
Nu, nu e deloc în siguranță dacă-l ții tu în brațe!
Nu te gândi că dacă mergeți “doar până la colțul străzii” nu se poate întâmpla nimic! Nimeni nu-și dorește asta, dar statisticile spun contrarul! Nu trebuie să fii tu vinovat, se poate întâmpla să te intersectezi cu un inconștient care încalcă reguli de circulație, sau cu un șofer căruia tocmai i s-a făcut rău la volan și mașina a scăpat de sub control! Ne expunem la riscuri necunoscute și nevăzute zi de zi. De ce să nu limităm riscurile la care ne expunem copiii când ne urcăm în mașină?
Știu că “pe vremuri” și “când eram noi mici” nu se întâmplau atâtea accidente, știu că nu ne țineau ai noștri în scaune auto, însă câte mașini circulau pe drumuri acum 30-40 de ani? Cu ce viteză rulau? Ce însemna trafic pe-atunci?
Una dintre cele mai bune investiții pe care o poți face atunci când afli că vei fi mămică este scaunul auto.
Scoica de maşină
Începi întâi cu scoica, cea care vă va fi prieten de nădejde încă de la naștere, prima ei utilizare fiind pe drumul dintre maternitate spre casă! Majoritatea scoicilor sunt adaptate pentru a-i oferi siguranță, confort și o poziție perfectă de ședere pentru corpul micului bebeluș.
Scaun rear-facing prelungit
Următoarea etapă de creștere te duce către un scaun auto potrivit grupei de vârstă în care se află micuțul pui de om! E important să ții pasul cu etapele de evoluție și să adaptezi scaunul la înălțimea, greutatea și nevoile copilașului tău, iar dacă te documentezi îndeajuns, vei vedea că poți face și economie dacă alegi un scaun rear-facing prelungit, ce acoperă mai multe grupe de vârstă! Și da, chiar și scaunul auto rămâne mic, iar dacă se întâmplă asta, nu mai poate oferi protecție maximă puiului tău!
Nu orice scaun auto îl protejează pe cel mic
Și ajungem iar la discuția de mai devreme, la aspectul financiar. Nu e nevoie să alegi cel mai scump scaun auto, însă nu e o opțiune să-l iei pe cel mai ieftin. Nu orice scaun auto îl protejează pe cel mic – sunt importante materialele din care este confecționat, garanția și termenul de valabilitate căci da, și scoicile și scaunele auto au termen de valabilitate! Fiecare producător garantează, pentru anumite perioade de timp, că scaunele lor sunt sigure. Există în România un program de reciclare ce presupune livrarea scaunului expirat/ deteriorat/ rămas mic într-un centru de colectare, iar la schimb primești un voucher de 10% discount pentru achiziția unui nou scaun auto dintr-o serie de magazine partenere programului! Ce idee minunată, nu-i așa? Reciclezi, deci îți arăți dragostea față de mediul înconjurător, și ești recompensat cu o reducere semnificativă la achiziția unui nou scaun auto!
Testul de impact ADAC
Un aspect foarte important pe care trebuie să-l ai în vedere este dacă scaunul a fost testat. Dincolo de testele de siguranță care oferă omologarea unui scaun: certificarea ECE R44. 04 si UN R129 (sau i-Size), cel mai cunoscut test de impact pentru scaunele auto pentru copii este testul de impact ADAC. Scoica ori scaunul se alege după rezultatul obținut de aceasta/ acesta la un test de impact. Cu cât scorul este mai mic, cu atât scaunul este mai sigur și mai bun!
Mai există și testarea Which, testarea Stiftung Warentest, testarea Plus (sau Testul Suedez pentru Siguranță), testul Folksam, Reddot Winner (Red Dot Award: Product Design) și OAMTC Test (sau Testul de Impact Austriac). Toate au același rol: de a oferi informații vitale despre cât de sigur, de ergonomic și de confortabil poate fi un scaun auto!
Cu spatele la sensul de mers (rear-facing)
Cel mai sigur mod de a-ți transporta puiul este cu spatele la sensul de mers (rear-facing). Cu cât extinzi transportul în maniera aceasta, cu atât mai bine! Când copilul stă cu fața la sensul de mers, în caz de accident, oricât de minor, presiunea pusă pe corpul său firav poate fi fatală – corpul este propulsat în față, centurile îl suțin și opun rezistență!
În schimb, într-un scaun rear-facing, corpul micuțului este suținut într-o poziție sigură chiar și în cazul în care are loc un impact frontal!
De ce nu e recomandat să achiziționezi scoică/ scaun auto la mâna a doua
Și, înainte de a încheia scurta incursiune în lumea scaunelor auto, hai să-ți mai spun că e important ca, în caz de coliziune, accident fie el și minor, să treci scaunul auto/ scoica auto pe constatarea amiabilă sau în procesul-verbal de la Poliție! De ce? Pentru că structura scaunelor auto poate fi deteriorată, iar scaunul va necesita o revizie sau/și poate chiar un schimb! De-asta nu e recomandat să achiziționezi scoică/ scaun auto la mâna a doua – căci nu știi istoricul, nu știi dacă a fost implicat un vreun accident, nu știi nimic despre ce se află sub husă! În plus, trebuie contactat producătorul scaunului, pentru a afla dacă există un centru de verificare unde să poți trimite scoica/ scaunul, sau pentru a fi îndrumată cu privire la ce pași trebuie să urmezi într-o astfel de situație!
Dacă vrei să afli mai multe, scrie-ne și vom aprofunda subiectul.
Informează-te și alege inteligent, chibzuit, fără grabă!
Călătorii frumoase și fără peripeții vă doresc!
Lasă un răspuns