Hei, felicitări, mămico! Bine-ai venit în noua ta viață! Astăzi s-a născut o nouă variantă a ta, femeia care a devenit mamă și care, de-acum, va fi cea mai importantă persoană, cel mai bun ghid și cel mai mare sprijin din viața noului născut!
Bucată ruptă din tine, puiul de om te vrea lângă el aproape mereu. De ce oare? Pentru că vrea să-ți adulmece parfumul, să-ți simtă bătăile inimii și atingerea blândă.
În calitate de prospătă mămică vei trăi o sumedenie de experiențe minunate, iar una dintre ele este alăptarea puiului de om! E o experiență plină de beneficii atât pentru tine, cât și pentru puiul tău, iar dacă întâmpini dificultăți ori provocări, e bine să știi că poți primi sprijin în procesul de alăptare, tocmai ca să treci cu succes prin această etapă specială din viața ta!
Primul sprijin ar trebui să-l primești în maternitate, iar apoi acasă, de la partener, de la familie sau prietenii apropiați. Există, de asemenea, consultanți în alăptare care au certificare IBCLC și care sunt persoane avizate să-ți ofere sfaturi și îndrumare în alăptare, fiind sursă prețioasă de informații! Grupurile de sprijin în alăptare din comunitatea locală sunt și ele acele locuri unde poți împărtăși experiențe și unde poți solicita consiliere de la alte mămici.
Alăptarea ar trebui să fie ceva ușor și fără bătăi de cap, iar marele avantaj este faptul că reușești să-ți hrănești copilașul cu lapte matern, care conține toate substanțele nutritive de care el are nevoie! E adaptat nevoilor sale, în cantitatea ideală, pentru că vine exact când și cât există cerere! Incredibil cum funcționează corpul nostru, nu-i așa? Și te ajută să economisești bani, căci nu vei avea nevoie de biberoane și tetine, de lapte praf și sterilizator…
Laptele matern este bogat în anticorpi și substanțe imune care-i ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor, dezvoltându-i un sistem imunitar puternic! Iar ca bonus, prin alăptare primiți o conexiune emoțională puternică între voi – asta nu v-o poate lua nimeni!
Alăptarea nu ar trebui să creeze disconfort, dar, cu toate astea, poți întâmpina diferite provocări: febra laptelui, angorjarea sânilor, un atașament greșit și dureri ori de câte ori bebe este atașat la piept, răni la nivelul pieptului, înfundarea canalelor, etc. De obicei toate neplăcerile sunt temporare și necesită exercițiu, însă e bine să soliciți ajutor dacă problemele nu se ameliorează. Un pic de masaj, un duș cald, răbdare pentru ca și corpul să primească semnalele corecte de la bebe și să-și regleze producția de lapte – și gata, unele se rezolvă de la sine!
Marea preocupare a mămicilor e legată de temerea că nu produc suficient lapte cât să-l alimenteze pe micuțul pui de om, dar nu e motiv de îngrijorare și descurajare! Ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională, alimentează-te corect, hidratează-te și ai încredere în voi doi! Bebe știe când și cât să ceară, corpul tău știe să-l asculte și va produce pe măsură! Producția de lapte funcționează pe modelul cerere-ofertă! Atașează-l la sân ori de câte ori cere – nu uita că uneori vrea doar să te simtă aproape, alteori e nevoie să se hidrateze, nu doar să mănânce. Iar dacă apar probleme de atașare la sân, solicită ajutor unui consultant în alăptare sau medicului, împreună veți rezolva și aspectul acesta!
Ai încredere, dă-ți timp să te adaptezi, iar în curând vei descoperi că alăptarea este o experiență plină de iubire și bucurie, care vă va oferi multă liniște și multă libertate! Vei putea hrăni bebelușul oricând, oriunde, de oricâte ori va simți nevoia. Iar pe măsură ce intrați la categoria avansați, vei știi tu de la bun început când vine momentul ca micuțul să mănânce, căci vei simți cum producția de lapte dă alarma!
Orice ar fi, oricare va fi deznodământul, cu alăptare sau cu hrănire cu lapte praf, te felicit! Ești o mamă minunată și faci tot ce poți pentru binele puiului tău! Aceasta este o etapă minunată din viața ta ca mamă, bucură-te de ea!
Lasă un răspuns