Dimineți de toamnă cu raze de soare mângâindu-le obrăjorii somnoroși, seri plăcute și apusuri de soare pline de culoare, de parcă divinitatea e la ora de arte plastice și se joacă cu nuanțele de culori acrilice…
Peisaj incredibil de frumos oriunde întorci privirea, cu frunze în sute de tonuri și nuanțe de roșu, portocaliu și galben…
Zile calde și adieri de vânt ce ne mângâie fețele, miros de foc de lemne pe-nserat, gust de gutuie și nucă, de frunză scăldată în rouă și struguri copți în vie… ce dor ne va fi de zilele acestea!
Toamna aceasta ne-a răsfățat din plin și ne-a ajutat să ne adaptăm cu mai multă ușurință la rutină. Nu-i mult de când școlile și grădinițele și-au redeschis porțile, însă e încă atât de greu în zori, când ziua se luptă cu noaptea! În fiecare casă protestele încep dis-de-dimineață, când puii de om abia deschid ochii și abia se urnesc pentru o nouă zi. Iar mai apoi, după ce se dezmeticesc și își încarcă bateriile solare, la ceas de seară, încep alte lupte, căci nimeni nu e suficient de obosit ca să adoarmă, nu-i așa?
Dar am o veste bună pentru voi, mici și mari! Vine vacanța de toamnă, și aduce cu ea un strop de relaxare, puțin mai mult somn, iar în desaga-i plină cu frunze uscate, nuci, castane și ghinde, ia și niște idei creative de activități de toamnă pentru copii! Dacă și voi, adulții, aveți câteva zile de concediu să vă conectați și să vă bucurați alături de cei mici, iată câteva idei potrivite pentru vacanța de la finalul lui octombrie!
Ce ziceți de o aventură în parc?
Invită-ți copiii la o plimbare și apoi provoacă-i la o vânătoare de comori printre … frunze! Simple obiecte din natură, fructe, ghinde, sau poate chiar și pietre, pot deveni adevărate comori descoperite în mormanele de frunze căzute de pe ram! E o ocazie minunată de a vă distra, de a vă provoca abilitățile motrice, strategice și rapiditatea, și de a vă conecta cu natura!
Dacă se anunță vreme mohorâtă, atunci faceți-vă provizii și strângeți câteva frunze colorate, câteva ghinde, pietricele și castane, pe care să le folosiți apoi la atelierele de creație!
Când vremea de afară nu permite activități în aer liber, transformați-vă casa într-un atelier de creație, și mai apoi, într-un vernisaj neobișnuit! Puneți-vă imaginația la încercare, și veți da naștere unor lucrări de artă folosindu-vă de elemente naturale! Puteți realiza colaje cu frunze uscate, felicitări sau păpușele, tablouri și obiecte decorative, toate obținute într-un mod educativ și distractiv care stimulează creativitatea!
Și cum copiii iubesc jocul, ce-ar fi să jucați câteva jocuri în familie, la interior? Alegeți câteva jocuri de societate și câteva puzzle-uri, aprindeți câteva lumânări parfumate, faceți-vă câte un ceai sau câte o ciocolată caldă, pregătiți câteva gustări de sezon, cum ar fi mere, pere, nuci, struguri, chiar și gutui, și-apoi începeți jocul! Timpul de calitate petrecut alături de copii e cel mai puternic stimulent, asemeni unui combustibil care vă va da tuturor energie, putere și încredere pentru încă mult timp de-acum încolo!
Dacă joaca se desfășoară la exterior, în natură, atunci înarmați-vă cu niște cizme de ploaie, cu pelerine și cu câte o lupă, sau chiar cu un microscop, apoi studiați cu atenție insectele sau frunzele! Ce modalitate ingenioasă de a învăța și de a descoperi lumea naturală, nu-i așa? Copiii se vor distra copios, garantat!
Petreceți serile în campingul… din dormitor! Transformați-vă camera într-un spațiu asemănător unui camping, amenajați un cort de tabără din pături, perne și lanterne. Luați-vă niște bezele, apoi citiți o carte sau inventați-vă propriile povești! Important este să vă destindeți și să lăsați imaginația să lucreze! Relaxați-vă, niciun animal sălbatic nu vă va deranja pe timpul nopții!
Dacă sunteți, însă, dispuși să evadați din rutină și să vă îndepărtați de casă pentru a petrece un concediu alături de familie, atunci putem face câteva propuneri mai inedite!
V-ați dat vreodată cu bobul? Ce-ați zice de o plimbare cu bobul la Cheile Grădiștei, sau poate chiar la Toplița? Amândouă sunt destinații ideale pentru familiile de aventurieri! Castelul Bran poate fi o destinație perfectă pentru a le povesti copiilor despre legenda lui Dracula, iar dacă vreți să vă cazați într-un loc magic, Club Vila Bran este alegerea ideală!
Dacă vreți să mergeți cu copiii într-un parc tematic, mergeți la Brambura Park – Casa Întoarsă din Avrig, un parc minunat potrivit pentru toate vârstele! Castelul de Lut – Valea Zânelor și Povestea Calendarului sunt alte două destinații de poveste potrivite pentru familiile cu copii, amândouă din Porumbacu, județul Sibiu – iar ceea ce se întâmplă acolo rămâne veșnic în amintirea voastră garantat!
Dacă nu vreți, totuși, să vă îndepărtați așa mult de casă, recomandarea noastră este să mergeți la teatru, să vizitați muzee și să vă bucurați de timpul acesta împreună. Mânuțele mici nu vor cere la nesfârșit să fie ținute, ochișorii lor nu vor aștepta la nesfârșit aprobare, iar timpul e nemilos și fuge tot înainte. Puneți pauză și trăiți clipa, indiferent cum alegeți să petreceți vacanța de toamnă!
De un lucru suntem absolut siguri – copiii noștri nu au nevoie de mult pentru a fi fericiți – e suficient să le oferim timp și atenție! Fiți creativi și bucurați-vă de timpul petrecut împreună în această perioadă a anului
Lasă un răspuns